Gerben Tijkken
Gerben Tijkken (47) is geboren en getogen in Oost-Gelderland: De Achterhoek om precies te zijn. Hij woont in een huis dat slechts een paar kilometer verwijderd is van de plek waar hij werd geboren, omgeven door maisvelden. Het is er rustig en dat is precies waar Gerben en zijn vrouw 10 jaar geleden voor kozen toen ze hier neerstreken. Het is een prachtige, weidse plek, met oma die in het voorhuis – door de nabijheid van haar zoon – zelfstandig kan wonen en Gerben en zijn gezin die het achterhuis tot hun thuis hebben gemaakt.
Gerben, zijn vrouw en de kinderen (10 en 14 jaar) hebben sinds kort de handen vol aan de jongste telg van het gezin: Een boerenfox pup. Zijn vrije tijd besteedt hij graag aan gamen. ‘Ter ontspanning mag ik graag gamen. Met de kids samen speel ik Minecraft, dat is echt tof. Leuk ook om te zien hoe snel en makkelijk zij dingen zelf bouwen en uitvinden’. Ook leest hij graag. Vooral Science Fiction en filosofie. ‘En ik lees internet. Ben ik druk mee en heb ik nog lang niet uit’ zegt hij lachend. ‘Vooral Reddit is een mooie plek om te browsen, met name als het gaat om informatie die betrekking heeft op futurisme (of in het Nederlands, toekomstverkenning), dat heeft mijn interesse’.
Gerben is een hobbymatig futurist. Zijn kennis hierover is indrukwekkend en zijn ideeën visionair te noemen. Het huis waarin hij woont is verbouwd met het idee er over 400 jaar nog te wonen, zoals hij zelf zegt. ‘Tegen die tijd ligt het vast aan zee door de klimaatverandering, dan is het tijd om te verhuizen’. Dat hij over 400 jaar nog leeft is niet een heel realistisch scenario, dat geeft hij toe. ‘Maar als futurist in hart en nieren moet je groot denken. Dus ik ga misschien niet dood. Voor sommige mensen lijkt dat een vervelend idee, ik hoop dat mijn nieuwsgierigheid naar de dag van morgen zorgt dat ik me niet ga vervelen’.
Hij zit al sinds ongeveer zijn 12de jaar in de IT en heeft een brede basiskennis van IT en techniek opgebouwd waardoor nieuwe onderwerpen makkelijk een plek kunnen vinden en aansluiten bij bestaande kennis. ‘Ik kijk gewoon wat er nodig is en help mijn opdrachtgevers met IT gerelateerde zaken en technische vraagstukken, en kijk verder dan de korte termijn’. Op zijn huidige opdracht bij Defensie heeft hij de rol Solution Architect en standaardiseert hij door introductie en gebruik van bouwblokken. Dat doet hij voor verschillende nieuwe wapensystemen. Gebruik van deze standaard bouwblokken (modules) versnelt ontwikkeling en verlaagt kosten. Voor de koppelvlakken tussen de bouwblokken zijn standaarden belangrijk. Liefst open standaarden om minder gebonden te zijn aan één leverancier.
In zijn werk komt zijn toekomstgerichte blik goed van pas. ‘Als je dingen maakt die lang mee moeten gaan dan moet je ook weten wat er straks nodig is. Ik probeer altijd minimaal 15 tot 30 jaar vooruit te kijken. Dat levert regelmatig constructieve ruzie op met projectmanagers. Zij kijken vooral naar wat vandaag nodig is’. Toekomstverkenning is van essentieel belang in dit soort trajecten. ‘Mensen overschatten het effect van verandering op korte termijn en onderschatten het effect van veranderingen op lange termijn’ dat moet beter kunnen. Met humor en op een begrijpelijke manier probeert hij zijn kennis over te brengen op anderen.
Dat deed hij onlangs ook in opdracht van Global Knowlegde. Daar ontwikkelde hij een cursus over Artificial Intelligence. Het doel: Dat alle cursisten de business kansen zien die er via AI ontstaan en specifiek hoe ze voor hun bedrijfstak die kansen herkennen. Daarnaast om feeling te krijgen met het thema en de toepassingsmogelijkheden en zeker ook de onmogelijkheden herkennen. Een mooie opdracht die zijn kennis van en visie op het vak bevestigen.
Bij ICQ-ICT Profs voelt Gerben zich prima thuis. ‘Het is een supergezellig team, ik heb echt fijne diverse collega’s. Allemaal zijn we een beetje anders met een eigen gezichtspunt en dat maakt juist dat behalve de mensen individueel, we ook als groep sterk zijn en van waarde voor onze klanten. We missen nu nog vrouwen in het team, dat geeft vaak nog andere gezichtspunten om naar problemen te kijken.”