Ben jij ZZP’er en laat je je bemiddelen door bureaus? Let op!
Juist in deze tijd is het belangrijk om scherp te blijven kijken naar zaken die bepalend zijn voor jouw financiële en juridische positie en veiligheid als zelfstandig ondernemer. Om ZZP’ers bewuster te maken hebben we een aantal belangrijke aspecten bij het toetsen van bemiddelingsbureaus uitgelicht. Weten hoe wij daar als ICQ Groep mee om gaan? Bel of mail ons!
1. Certificering
Certificering is een van de speerpunten in het beleid van ICQ Groep. Maar beschikt de partij die jou gaat bemiddelen over de juiste certificeringen? Vooral NEN 4400-1 en ISO 9001 zijn van belang als je als ZZP’er via een derde partij aan de slag gaat bij een opdrachtgever. Niet alleen omdat je graag op tijd betaald wilt krijgen, maar ook omdat je jouw inzet juridisch en fiscaal goed geregeld wilt hebben, zodat jij je kunt concentreren op je opdracht. Check op de website van de bemiddelaar over welke certificeringen zij beschikken of vraag ernaar tijdens je kennismakingsgesprek. Je voorkomt hiermee dat je onnodig risico loopt op gebied van financiën, juridische en fiscale aangelegenheden en je weet dan zeker dat je in zee gaat met een partij die compliant is met de vigerende wet- en regelgeving.
2. Kredietwaardigheid
ICQ Groep is al meer dan 10 jaar een stabiele speler op gebied van arbeidsmarktbemiddeling. Is jouw bemiddelaar voldoende solvabel? Dit kun je eenvoudig zelf online checken, er zijn diverse partijen die gratis de mogelijkheid bieden om zakelijke klanten te screenen. Ook bij de Kamer van Koophandel kun je terecht voor een credit check tegen een kleine vergoeding. Door een bemiddelaar te toetsen op kredietwaardigheid voorkom je dat je in zee gaat met een partij die straks niet in staat is jouw facturen te voldoen.
3. Branchevereniging
Is jouw bemiddelaar net als ICQ Groep aangesloten bij de juiste brancheverenigingen? Voor partijen die actief zijn in arbeidsbemiddeling is het belangrijk dat ze lid zijn van de BOVIB en beschikken over het SNA keurmerk. Hierdoor ben je als opdrachtnemer van verzekerd dat zij voldoen aan de vigerende standaarden en wet- en regelgeving als het gaat om arbeidsbemiddeling. En, mocht je ooit in een conflict terecht komen, dan kun je altijd teruggrijpen op de voorwaarden die door de branchevereniging zijn vastgesteld.
4. Betalingstermijn
Betaalt de bemiddelaar jouw factuur binnen een vastgestelde termijn of is dat afhankelijk van de betalingstermijn die de opdrachtgever hanteert? Veel bemiddelaars wachten met het betalen van hun opdrachtnemers totdat de factuur door de opdrachtgever is voldaan. Dat betekent voor jou dat je wellicht langer moet wachten op de betaling van de door jou gemaakte uren. Dat is natuurlijk niet zo netjes, dus dat doen we bij ICQ anders. Facturen voor gemaakte uren worden altijd tijdig voldaan, ongeacht of de opdrachtgever heeft betaald. Zo ben jij altijd verzekerd van je inkomen en dragen wij het financieringsrisico richting de opdrachtgever.
5. De WAADI-check
De Wet Allocatie Arbeidskrachten Door Intermediairs (WAADI) is in het leven geroepen door de overheid om illegale arbeid en uitbuiting van arbeidskrachten tegen te gaan en zorgt voor een betere bescherming van werknemers. Alle intermediairs die in Nederland personeel uitlenen, moeten op de juiste manier geregistreerd staan in het Handelsregister van KvK. Voldoet jouw bemiddelaar niet aan de WAADI-eisen? Dan riskeren ze een fikse boete. In principe is het de verantwoordelijkheid van de inlener en de uitlener om de WAADI-check te doen maar het kan geen kwaad om dit punt aan te kaarten bij een kennismakingsgesprek.
Met de komst van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) is er veel onduidelijkheid gekomen, zowel bij opdrachtgevers als bij ZZP’ers. Check altijd of jouw bemiddelaar beschikt over de juiste modelovereenkomsten. Hiermee voorkom je naheffingen van de Belastingdienst of onenigheid over de aard van jouw dienstverband. ICQ beschikt uiteraard over de juiste modelovereenkomst die ervoor zorgt dat jouw rechten en verantwoordelijkheden als ZZP’er zowel op juridisch als fiscaal vlak zijn geborgd.