Niet alleen het interne team groeit, maar ook het aantal professionals dat door Richard Altena en zijn team wordt geplaatst bij opdrachtgevers binnen het Sociaal Domein neemt toe.
Inge Bakker werd door ICQ-Talent Profs bemiddeld als projectleider bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Zij werkt aan een bijzondere, belangrijke en niet alledaagse opdracht. Wij vroegen haar naar haar ervaringen. Inge Bakker (52) is spontaan, vriendelijk en vertelt vol enthousiasme. Samen met partner Hans woont ze onder de rook van Groningen in het mooie Glimmen. Vijftien jaar geleden vormden zij een prachtig samengesteld gezin, inmiddels zijn alle drie de kinderen de deur uit. Inge sport graag. Ze zwemt en doet aan fitness. De omgeving waarin zij woont leent zich uitstekend om buiten te sporten dus pakt ze regelmatig haar wielrenfiets voor een flinke ronde. Hardlopen doet ze ook, ‘maar vooral omdat het moet’, zegt ze met een lach. Dat haar sociaal leven een wat ingetogener karakter heeft gekregen door Corona noemt ze treurig. ‘Ik richt me nu op de dingen die wél kunnen. Samen koken en eten is ook leuk. Lekker zitten, tafelen en mooie gesprekken voeren. Daarnaast vermaak ik me uitstekend met mooie documentaires, een goed boek of een serie op Netflix’.
Vanuit de opleiding Bestuurskunde begon ze haar carrière bij de overheid. De projecten die ze deed waren zeer divers, maar hadden allemaal uiteindelijk het doel om zaken en processen duidelijker te maken en beter te regelen voor inwoners. Met een solide netwerk en veel ervaring was de sprong naar het ondernemerschap een relatief kleine. Inge runt sinds 2018 haar eigen adviesbureau en helpt (semi-)overheden met projecten en bestuurlijke vraagstukken. ‘Ik zit nu aan de andere kant van de tafel maar wel in hetzelfde speelveld. Ik doe elke dag wat ik het liefste doe: ‘Samen met mensen werken aan maatschappelijk resultaat’.
Haar huidige opdracht is complex. NCG werkt aan het onderzoeken en preventief versterken van gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied zodat de bewoners in dat gebied veilig kunnen wonen, werken en naar school kunnen gaan. NCG werkt hiervoor samen met gemeenten, de provincie Groningen, de woningcorporaties en het Rijk. In haar rol als Projectleider Normen en Kaders leidt Inge de werkgroepen die zorgen dat alle bestaande normen en kaders worden getoetst op publiekrechtelijke toepasbaarheid en relevantie. Dat is nodig omdat NCG geen onderdeel meer is van de Nederlandse Aardolie Maatschappij maar een overheidsinstantie is geworden, met als gevolg dat alle bestaande afspraken, regelingen, normen en kaders zullen moeten voldoen aan de richtlijnen en eisen die de overheid daarvoor stelt.
Ingewikkeld en voor velen van ons wellicht ‘ver van ons bed’, maar voor de bewoners van de ruim 27.000 woningen in het aardbevingsgebied van levensbelang. ‘Wat veel mensen niet weten is dat binnen de NCG meer dan 400 mensen dagelijks bezig zijn met de aardbevingsproblematiek’. Dat zegt iets over de urgentie van de thematiek. De grootste uitdaging in dit project is wat Inge betreft tweeledig. Enerzijds zit die in de snelheid waarmee voortgang wordt geboekt. ‘We hebben een jaar de tijd om de 50 belangrijkste onderwerpen voor normen en kaders te toetsen, maar door de complexiteit en de druk op de organisatie bij de uitvoering is het lastig om tempo te maken’.
Daarnaast ziet Inge dat er meer aandacht nodig is voor afstemming tussen beleid en uitvoering. ‘Er zijn 50 bewonersbegeleiders actief die precies weten wat er speelt bij de mensen. ‘Het is belangrijk dat wij het zo maken dat zij de regels kennen én kunnen uitleggen aan de mensen die ermee te maken hebben’. Inge zou graag zien dat die groep begeleiders meer betrokken wordt in het proces. ‘Dat is lastig want de materie is inhoudelijk vrij technisch maar dat is wel een goede manier om te kunnen borgen dat iedereen ermee uit de voeten kan.’
Om dat voor elkaar te krijgen is draagvlak een essentiële factor. ‘Draagvlak betekent voor mij verbinding. Dat je niet op een eilandje werkt maar collega’s betrekt, om je heen kijkt en je steeds afvraagt voor wie doe ik dit eigenlijk? Juist dat oog houden voor de inwoner is voor mij zó belangrijk. Wat wij hier doen is van belang bij het realiseren van een veilig thuis voor 27.000 gezinnen. Dat is nogal wat’.
Uiteindelijk moet er ook een onderhoudssysteem voor de herziene normen en kaders komen, en idealiter zou Inge ze zodanig opstellen dat mensen ze zelf kunnen lezen en toepassen om zo nog meer verbinding te creëren. Vooralsnog is dit de rol van de bewonersbegeleiders. ‘Ik ben tevreden als de regelingen die er nu zijn goed toepasbaar zijn, begrepen worden door de mensen die ermee werken en daadwerkelijk doen wat ze moeten doen’.
Over de samenwerking met ICQ-Talent Profs in de aanloop naar deze opdracht is Inge positief. Het opstarten was wel even lastig vanwege allerlei systemen, formulieren en verklaringen. ‘De korte lijn met Richard heb ik als heel prettig ervaren.’
Wil je meer weten over ICQ-Talent Profs, onze werkwijze, opdrachten of talenten? Neem contact op met Suzan Middelveld via 06-46892412 of suzan@icq-talentprofs.nl.